Despre independența în teatru

November 23, 2013 § Leave a comment

Am constatat că atunci cînd te-apuci să exprimi o opinie, există teme “neutre” – care nu stîrnesc pasiuni răvășitoare, ba chiar lasă rece pe multă lume – și teme cu potențial “fierbinte” – care ajung să frigă pe cine te aștepți mai puțin – deși intenția ta a fost sinceră, lipsită de subtexte partizane sau porniri “criminale”. Zic asta așa, în general, cu referire la “lume și viață”.

Se pare că tema “teatrului independent” e una dintre temele care seamănă cu covorul plin de cuie pe care merg fachirii. Ca să ai curajul să spui ceva pe tema asta, trebuie să ai tălpile bătucite, mersul agil și un ochi la ceafă. Concentrarea de orgolii (și cum poate fi altfel cînd e vorba de creatori?!) pe centimentru pătrat e atît de mare încît e imposibil să te ferești de efectele zicalei “unde dai și unde crapă”.

Nu am găsit nimic ofensator în textul scris de Cristina Modreanu pe Artactmagazine. Încercarea ei de clarificare terminologică nu a adus atingere niciunei reputații, niciunui creator sau spectacol.

Mi s-a acordat încrederea – nici acum nu știu de unde a pornit ideea asta năstrușnică! – de a selecționa spectacole (împreună cu Anca Ioniță și Nicolae Mandea) pentru Festivalul national de teatru Independent. Drept urmare, pe perioada vizionării spectacolelor înscrise, și sub asaltul genurilor practicate în zona aflată în afara sistemului subveționat direct de stat (primării sau Min. Culturii), am simțit și eu nevoia unei clarificări terminologice. Nu pentru că această clarificare ar crește sau ar scădea valoarea producțiilor. Ci pentru că, pur și simplu, vine o vreme în “creșterea și descreșterea” oricărei activități umane cînd e nevoie de o sapă și de un grădinar (sau de o echipă) pentru ca aleile parcului să fie îngrijite.

În 2004, am colaborat la Festivalul de Film Anonimul. Între jurații competiției la lung metraj era și Steve Gallagher, jurnalist la FilmMaker. Cînd m-a întrebat cu ce mă ocup, i-am spus că lucrez într-un teatru independent (era vorba de Teatrul ACT). “Independent față de cine?” m-a întrebat. Îmi amintesc precis că înafară de “independent față de o finanțare primită din partea statului” n-am știut ce să-i spun. “Independent” mi-a spus el, în Statele Unite, înseamnă “independent față de sistemul de la Hollywood”. Atunci am înțeles că “independent” nu înseamnă doar “independent față de stat”, ci “independent față și de alte lucruri”, ba că poate însemna și “independent față de privat”. Fiindcă “privatul”, cu infime excepții, vrea, și pe bună dreptate, să facă și un profit. Ori, compromisurile estetice sunt inevitabile. Ce înseamnă deci “independent”? Sincer, habar n-am.

Înseamnă “independent”, “independent de mijloace financiare de stat”?
Înseamnă “independent”, “independent de gustul publicului care plătește bilet”?
Înseamnă independent, “independent de mijloacele clasice/tradiționale de expresie teatrală”?
Înseamnă “independent”, “independent de interesele comerciale ale privatului care plătește producția”?
Înseamnă “independent”, “alternativ”, “cercetare”, “antropologie teatrală”, “laborator”?

Probabil că “independent” înseamnă, într-o formulă care nu-și arogă aerul unei definiții, ci doar încearcă să ia o temperatură: independent de ce vrea lumea întreagă, ba chiar în pofida ei, eu mă duc să-i zic ce am de zis.
Pentru că altfel mă sufoc.

P.S. (adăugat ulterior) În “Inside Studio Actors”, Dustin Hoffman le spunea studenților la teatru, amintind o declarație a lui Pablo Picasso: “Dacă-mi vor lua pensula, o să folosesc pastel. Dacă-mi vor lua pastelul, o să folosesc cărbune. Dacă-mi vor lua cărbunele, o să folosesc un creion. Dacă mă vor dezbrăca gol-pușcă și mă vor închide într-o celulă, o să-mi scuip pe deget și-o să desenez pe perete!” Cam așa cred că stă treaba și cu independența.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Despre independența în teatru at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: