“Pietoni, stați pe loc!”

November 26, 2013 § Leave a comment

Ieri seară, la Romană, circulația a fost oprită pentru câteva minute ca să treacă, spre aeroport, premierul Chinei. Oprirea circulației pe artera principală a unei capitale pentru a face loc unor oficialități este o ocupație profund psihanalizabilă care merită cercetată până în pânzele albe ale copilăriei celor care au inventat-o. Țin minte că Jacques Chirac, imediat ce a fost ales președinte al Franței, a anulat această practică, iar francezii își puteau saluta președintele, în plină zi, prin geamul mașinii oprite la semafor.

Ce a fost însă nou aseară mi-a adus aminte de ultima vizită de lucru a lui Nicolae Ceaușescu, în noiembrie 1989, la Brăila, de Ziua Recoltei. În drum spre stadionul pe care urma să se îmbete cu magia depășirii întreite a planului cincinal la recoltele de tot felul, de-a dreapta și de-a stânga șoselelor, erau plantate ca niște copăcei zeci de mii pe ființe vii. Acestea urmau să se anime brusc la apariția convoiului, să fluture din stegulețe și să scandeze grețoasele slogane ale vremii.

S-a întîmplat atunci să mă nimeresc într-o zonă neornamentată cu oameni, dar pe unde alaiul avea să treacă fiindcă “premergătorii” strigau într-o portavoce atașată unei mașini de miliție: “Pietoni, stați pe loc! Pietoni, stați nemișcați!”

Același “Pietoni, stați pe loc!” l-am auzit aseară la Romană, pentru prima oară în ultimii 23 de ani. Uitând că decembrie 1989 a însemnat și o rafală de șuturi fatale date vorbelor mult iubitei și stimatei – “Tovarăși, stați liniștiți la locurili voastri!”, autoritățile mioritice s-au conformat fricii maniacale de oameni a vizitatorului de peste mări și țări. Și pentru că “pietonii” s-au dezvățat, ba unii nici nu au astfel de amintiri, să stea pe loc nemișcați, vocea a început să urle isteric. Au apărut vehicolele, motociclete și mașini de lux, cu beculețe, leduri multicolore, claxoane cârâitoare, au trecut în viteză și s-au dus. (N-am înțeles rostul unui microbuz 16+1, gol, luminat pe dinăuntru în albastru…)

Sper ca relația cu țara Marelui Zid să nu ducă la apariția unor garduri nevăzute care să înlocuiască o Cortină nu de mult căzută. Sau să auzim tot mai des acest agresiv “Pietoni, stați pe loc!” care se poate transforma foarte ușor în “Cetățeni, stați liniștiți în casele voastre!”

P.S. Pe rondul de piatră din Piața Romană cineva scrisese în decembrie 1989: “Libertate, ochii plânși vor să te vadă!” Rondul nu mai există acum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading “Pietoni, stați pe loc!” at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: