Despre “Nu-încă” și boul din porumb

July 24, 2014 § Leave a comment

“Noch-Nicht” (“Nu-încă”). Acesta e numele unui concept din filozofia lui Martin Heidegger. Pentru mine, e unul dintre cele mai tulburătoare concepte filozofice, ba chiar aș spune că nici măcar nu i se potrivește pînă la capăt numele rece de “concept” fiindcă are darul de a fi și simțit, n u doar gîndit.

“Noch-nicht”, “nu-încă” este spațiul care se micșorează constant dintre momentul ăsta în care scriu – și se micșorează chiar în timp ce scriu, cu fiecare nouă literă adăugată – și clipa morții mele. Mănînc, mă plimb, lucrez, aștept, rîd, plîng sau stau fără să nimic, “nu-încă” devine din ce în ce mai subțire. “Nu-încă” e plin de speranțe, de căutări, de tot ce aș putea face. Desigur că în loc de “nu-încă” am putea spune “restul vieții rămase”. Dar formularea prin negație îți dă un frison – cui dă, firește! – care te-ar putea împinge să nu stai ca boul în lanul de porumb.

Chiar și ultima secundă a acestui “nu-încă” conține intact capitalul de speranțe și proiecte. E bine ca măcar din cînd în cînd să ne gîndim nu că avem în față toată viața, ci că “nu-încă” se poate brusc transforma în “deja”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Despre “Nu-încă” și boul din porumb at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: