Gura lumii

July 24, 2014 § Leave a comment

Din cauza telefonului care a rămas cîteva zile cu limba germană pe post de limbă de configurare, mi-am mai amintit un cuvințel din care Martin Heidegger a făcut ditamai conceptul.

“Man sagt, die Augen sind der Spiegel deiner Seele”. (Se zice că ochii sunt oglinda sufletului tău.)

“Man sagt,…”, “Man sagt,…” – “Se zice…”, “Se zice…”. Cine este acest “Man”, acest “Se” care zice că una și alta? Sau care, mai precis, ne tot pisează la cap cu ce “se zice”, cu ce “se face” (“Așa se face! Nu fi tu mai deștept ca alții!”), cu ce se cade și cu ce nu se cade (“Nu se cade să-i spui omului în față că e prost!”.

“Man” – transformat de Heidegger în concept prin simpla lipire a articolului neutru din limba germană, “das” – este impersonalul “se”, spiritul unificator și uniformizator, tăvălugul care retează orice detentă mai îndrăzneață. “das Man” e cumsecădenia (de la “cum se cade”) care ne arată obrazul în semn de “e rușine să”. “das Man” e spiritul de turmă care s-a cuibărit într-un pronume reflexiv cu valoare impersonală. “das Man” e în toate: în mersul cadențat al militarilor, în “linia partidului” de la care nu ai voie să te abați, în babele de pe banca din fața blocului, în coada de la magazin, în uniformele purtate în școală, în “gura lumii”, în formularele tip, în modă (agenții lui sunt “experții” care ne spun “ce se poartă” în sezonul ăsta). “das Man” are metode dure să te aducă în rînd, disciplinat. Îți va spune că “te piși contra vîntului și riști să te uzi”, că “nimeni nu e de neînlocuit”, că “nu se cade”. “das Man” e cînd blînd (“hai, măi, mamă, cum se poate așa ceva?”), cînd sever (“Să se facă!”). E o stihie care bîntuie limba și seceră orice urmă de inventivitate, de “altfel”, de “eu”, “tu”, “el”, “ea”.

E un “ei” misterios, mereu vigilent să nu ieși din rînd, să nu te faci remarcat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Gura lumii at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: