Despre tradiție și nou (pe marginea unui “scandal” mic, dar vioi)

July 27, 2014 § Leave a comment

Conflictul dintre “tradițional” și “nou” n-a apărut de ieri, de azi. Prea adesea uităm că ceea ce numim “tradiție” a fost, cîndva, nou și, poate, scandalos. Că ceea ce azi privim cu admirație și respect a fost odată contestat și respins în numele a ceea ce, la vremea respectivă, se sedimentase deja, de ani buni, în straturile solide ale “tradiției”. Tradiția nu e altceva decît un “nou” confirmat de timp, un “nou” care se solidifică treptat, capătă impozanță și impune respect.

Noul, ne-o confirmă toată istoria conflictului dintre “tradițional” și “revoluționar”, vine să înlocuiască formele vechi, ba chiar și conținuturile bătrînicioase de multe ori, și o face adesea cu brutalitate, cu lipsă de respect, cu nerușinare. Nimeni nu poate ști cu siguranță, în chiar toiul conflictului, care e veșnic, ce se va numi în timp “tradiție” și ce va dispărea măcinat de același timp.

E limpede că trebuie să ai repere tradiționale. Ele te articulează fără să vrei prin educația primită, prin mediul la care ești permanent expus. Problema e a dozajului optim. Cît te închini la tradiție și cît nou e necesar ca să nu te trezești că te miști într-un cimitir (inclusiv cu “cadavre vii”)?

Fără o cantitate sănătoasă de “nou”, administrată în felul haotic și brutal în care noul intră în lume, cred că riscăm să ne închinăm la statui, la monumente, la simboluri golite treptat de sens, să molfăim întruna stafide zaharisite și să uităm ce simțim cînd pleznește sub limbă boaba de strugure coaptă, cum e cînd ne inundă papilele sucul și parfumul ei îmbătător.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Despre tradiție și nou (pe marginea unui “scandal” mic, dar vioi) at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: