Flaubert, Cehov, Socrate și Isus

July 31, 2014 § Leave a comment

“Madame Bovary c’est moi”, spunea Flaubert. Și cred că era sincer fără să caute prin declarația asta misterioasă să evite asaltul bovaricilor deconspirați. Fără îndoială că Flaubert a fost neîndurător cu Emma, dar în felul în care, cunoscîndu-te, știi cîte parale faci.

Se spune că toate persoanajele masculine din piesele lui Cehov sunt proiecții ale lui Anton Pavlovici. Și Treplev, și Trigorin, și Astrov, și Tuzenbach, și “nesăratul” Solionîi, și Platonov, și Ivanov etc. Ba chiar și cele feminine par proiecții ale unui Cehov îndrăgostit, dar mereu prevăzător în privința unei implicări totale. Cehov a intuit că descriindu-se pe sine, în toate ipostazele în care se putea surprinde cu un spirit de observație exacerbat, va atinge “punct-ochit, punct-lovit”, fibra naturii umane, va depăși acreala pe care, de multe ori, ți-o impune interacțiunea cu semenii. Se mai spune despre Cehov – sau el însuși declara parcă asta – că și-a iubit personajele.

Pe aici pe undeva cred că e punctul de intersecție dintre socraticul “Cunoaște-te pe tine însuți!” și creștinescul “Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Cînd ești capabil să vezi limpede suișurile și coborîșurile din “tine însuți”, cînd îți vei recunoaște – măcar în intimitatea forului intern – derapajele, delirul propriu al grandorii, vei deveni mai îngăduitor, mai aspru cu “bîrna” și mai detașat-amuzat în privința “paiului”, mai delicat, mai iubitor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Flaubert, Cehov, Socrate și Isus at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: