Turism și călătorie

July 31, 2014 § Leave a comment

Turistul și călătorul se întîlnesc doar în dimensiunea exterioară a ocupației lor: și unul, și altul se deplasează, acoperă adică o distanță oarecare, de la A la B. În rest, turismul și călătoria sunt două activități cu totul diferite.

Bărbatul-turist și companioana lui, femeia-turist, își mută dintr-un loc într-altul carcasele inerte, și le prăjesc la soare, acumulează mile, cumpără suveniruri (dar păstrează prea puține amintiri), sughiță de la patru stele în jos, se cazează (ei nu locuiesc!) all-inclusive, ei merg în “concediu” sau în “vacanță”. Ei nu descoperă nimic și nu “rețin” nimic. Se mișcă apatici din loc în loc, caută confort și relaxare. Turistul și turista sunt deosebit de relaxați. Trec prin muzee doar fiindcă sunt menționate ca un “must” în “ofertă”. Ei se tîrăsc ca niște moluște mari și leneșe pentru ca, după zece zile, să zică “da, fată (sau dom’le), am fost. a fost supeeeer. poooup.” Turistul și turista nu-și asumă riscuri. Totul e după “booking”, totul e programat, știut dinainte.

Călătorul și călătoarea își asumă riscuri. Călătoria e un fel de a renunța la tine pentru a descoperi un altceva. Ce – nu știi niciodată. Te lași surprins. Participi. Călătoria e un fel de a te topi în locurile prin care treci pentru a reveni, îmbogățit, la tine însuți. Călătorul și călătoarea observă (și respectă!) moravurile și apucăturile locului (turistul scrie reclamații!). Călătorul preferă, cînd e posibil, să stea la localnici, el nu vînează “oferte”. Oferta e a locului, și e suficient să știi să privești pentru ca locul să-ți ofere din plin ceva diferit de tine însuți. Spre deosebire de turist, care își ia în bagaje năravurile proprii, călătorul se pliază pe obiceiurile locului. Călătorul se topește anonim în peisaj, turistul caută să se confirme mereu pe sine. Turistul comentează cu voce tare, călătorul preferă să privească. Agitație versus tihnă. Vînzoleală versus răgaz.

Cînd, uneori, se întîlnesc după cîteva zile petrecute în același loc, călătorul poate ști răspunsul la întrebarea turistului “Cum ajung la…?” fiindcă el nu cunoaște doar drumul către, ci e și îmbibat de istoria și farmecului acelui “la…” pe care turistul îl privește doar ca pe o nouă “atracție locală” de bifat în pliantul agenției de turism.

N-ar fi mai “rentabil” un Minister al Călătoriei?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Turism și călătorie at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: