Șușanele pîn’ la stele

August 7, 2014 § Leave a comment

Pe vremuri, la Brăila, veneau spectacole de “varietăți” cu Stela și Arșinel, Rodica Popescu-Bitănescu, Cristina Stamate, Jean Constantin, balerine etc., etc., etc. Toți, nume mari, uriașe, cosmice. Se încovoia scena. Publicul vibra “artistic” și hăhăia “cultural”. După spectacol, chelnerii tremurau de emoție cînd apăreau “maeștrii”. Aceste spectacole se numeau “șușe” sau “șușanele”. Sensul dat de DEX este următorul: “Spectacol (de varietăți) cu numere improvizate, de calitate discutabilă, atît în privința programului cît și a interpretării.  Aranjament în vederea obținerii unor profituri.” În realitate, cele două sensuri merg mînă în mînă.

Subiectul merită, cu siguranță, chiar și o teză de doctorat. Șușa derivă din teatrul de revistă, din varieté, iar amestecul de scheciuri, piesuci, cuplete etc. reprezintă un gen de teatru digerabil dacă e situat precis în gama frivolă, nepretențioasă. Utilitatea șușei în perioadele de dictatură chiar ar constitui un capitol interesant. Șușa nu este un gen degradant în sine. Șușa e însă degradantă atunci cînd practici “șușa”, dar o dai drept “cultură”.

Și așa ajung la ce mi-a picat sub ochi acum o oră, “din click în click”. Pentru edificare, am căutat toate fragmentele pe care le-am putut găsi pe youtube. Cred că din toate fragmentele vizionate, pot spune că am văzut mai bine de jumătate de “spectacol”. Ei bine, acest “spectacol”, deși sensul primar al cuvîntului, de “reprezentație teatrală”, nu i se potrivește nici pe departe, mai potrivit fiind cel de “ansamblu de elemente, de lucruri, de fapte care atrag privirile sau atenția, care impresionează, care provoacă reacții”, acest “spectacol” despre care am înțeles că e minunat fiindcă umple săli (este, așadar, și un “aranjament în vederea obținerii unor profituri”) – este o șușă. O șușă, cred eu, degradantă, fiindcă e un amestec de glume proaste, Shakespeare, muzici inflamant patriotarde, poezele de o calitate îndoielnică, un amestec girat de două nume mari ale teatrului autohton, și care se iau atît de în serios combinînd ce nu se poate combina, încît vrei să cauți cu disperare o urmă de ironie. Și n-o găsești.

Solemnitatea cu care acest terci furajer este servit drept cultură spectatorilor face din această manifestare o șușă degradantă.

Material ilustrativ: https://www.youtube.com/watch?v=KIGFzZif7NY (mai sunt si altele)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Șușanele pîn’ la stele at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: