Minți sucite

August 11, 2014 § Leave a comment

A te uita zilele acestea la Antena 3 nu mai înseamnă a te uita pur și simplu la televizor. Eram obișnuiți să privim televizorul pentru a ne informa, distra, relaxa. Cînd te uiți însă și auzi cum turuie mama unui tînăr mort la Revoluție, cauționînd prin prezență și discurs un turnător la și angajat al Securității regimului care i-a ucis fiul, înțelegi cu groază ce înseamnă o minte sucită.

Marea schemă a lui Woland și a suitei lui a fost tocmai sucirea minților. Ședința de magie neagră în care picau bani “reali” din tavanul sălii de spectacol și spectatoarele erau invitate în GUM-ul recreat pe scenă, cît se poate de “real”, să se îmbrace gratis, s-a transformat în show media care sucește minți. A ajunge să spui că albul e negru, în ciuda tuturor evidențelor, înseamnă că ai mintea sucită. Cît de departe (sau aproape) e momentul critic în care luxația devine fractură?

În zilele noastre, a fi normal, cu mintea ne-sucită, e un act de eroism. Normalul a devenit extraordinar fiindcă a te uita zilele acestea la Antena 3 înseamnă să-ți supui mintea unei contorsiuni asemănătoare cu cea suferită de o rufă răsucită de două brațe puternice. Cine le va răsuci la loc mințile celor cu discernămîntul blocat de un înfricoșător torticolis cerebral?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Minți sucite at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: