Portretul artistului la bătrînețe (Nicu Alifantis)

August 12, 2014 § 34 Comments

Am citit stupefiat adeziunea patetică a domnului Nicu Alifantis. M-am obișnuit deja, și nu numai în ultimele zile, ca foste “glorii” ale nomenklaturii artistice, actori și actrițe, artiști în general, răsfățați ai publicului proletarizat de dinainte de 1989, campionii “Albumului duminical” și ai submediocrei – chiar și cînd poveștile nu erau despre partid și clasa muncitoare – cinematografii anterevoluționare, să se alăture demersului delirant al postului de televiziune Antena 3, al grupului Intact în ansamblul lui.

I-am văzut și ascultat pe toți. Aceste “mari nume” s-au lăsat tîrîte în mascarada restaurației comuniste (nostalgia gloriei apuse le-a întunecat mințile) și au prestat cu voluptate în arena noii “Cîntări a României”, punîndu-și cu generozitate și totală lipsă de decență talentul și notorietatea pe tava unui securist, turnător și, mai nou, infractor condamnat la zece ani de închisoare de un complet legal constituit, după mai bine de șase ani de golăneli, șmecherii avocățești și ipocrizie crasă la adresa sistemului de justiție.

Ce aflăm de la domnul Alifantis, care s-a lăsat purtat de valul creației protestatar-poetice? Că “s-a săturat” și “a obosit” de “tot ce se întîmplă în țară”. S-a “săturat” că “se împart ani buni de închisoare cu o mărinimie extremă, fără nici o noimă. Că “se confiscă averi, vieți, trăiri, idei, sentimente.” Ce averi confiscate tulbură oare liniștea domnului Alifantis? Averea unui infractor care a spălat bani? Care vieți confiscate îl îndurerează pe domnul Alifantis? Ale unor infractori condamnați de o instanță de judecată legal constituită? Ale cui trăiri, ale cui idei și sentimente? Ale unui turnător la Securitate, turnător al propriilor rude? Se împart, mai zice domnul Alifantis, “ani buni de închisoare, fără nici o noimă.” Dar de cînd se pricepe domnul Alifantis la legea penală și la spălarea de bani? De cînd poți trece de la subtilitățile gamelor, măsurii și semitonurilor la subtilitățile codului de procedură penală și ale jurisprudenței în general? Care e “noima” după care își “acordează” domnul Nicu Alifantis indignarea? Sau a fost mușcat de virusul băgării în seamă fiindcă, nu-i așa, tot românul are un of, o jale, o butelie de solicitat?

Trec peste delirul apocaliptico-religios al domnului Alifantis, pot considera că omul e “nescris”, la fel cum unii sunt “nevorbiți”. S-a trezit cu o tastatură sub degete și a crezut că e pian. Mi-a atras însă atenția următorul pasaj: “Poeții curții se întrec care pe care să ridice osanale marelui imperator al răului. Urâte vremuri mi-e dat să trăiesc înconjurat de acești scârbavnici.” Nu-mi dau seama în ce epocă l-a purtat delirul pe domnul Alifantis. Omul mai e cu noi? Mai are măsura realității? Care poeți? Cine e “imperatorul răului”? Cine sunt “scîrbavnicii”? Sau oare domnul Alifantis s-a lăsat purtat, în chip infantil, de niște acorduri mai dramatice și i-au pleznit în cap corzile pianului imaginar? “Pentru toate acestea”, declară într-un acord greu, de final, domnul Alifantis, “mă declar solidar cu Antena3 și oamenii ei frumoși, puternici și curajoși!”

Maestre, cred că sunteți foarte încîntat de mica odă – cobori pe unii ca să-i înalți pe alții – închinată, cu voie sau fără de voie – vîrsta vine și cu derapaje ale lucidității – unui turnător la Securitate, unui lucrător la Securitate, unui infractor închis “fără nici o noimă” și cu “mărinimie extremă”! Domnule Alifantis, nu vă e rușine? Mi-e groază să cred că înaintarea în vîrstă aduce și pierderea discernămîntului.

M-am săturat de “nume mari”. M-am săturat de “nume de aur”. M-am săturat de “artiști ai poporului”. M-am săturat de senili și profitori de tot felul. M-am săturat de fantome ale trecutului care pozează în repere naționale, în virtutea unei notorietăți găunoase. M-am săturat de “Euglene”. Cîți mai sunteți? Vreau caractere.

Advertisements

§ 34 Responses to Portretul artistului la bătrînețe (Nicu Alifantis)

 • Bogdan, la fel simtesc si eu…nu degeaba te admir atat…ce urat ca varsta nu aduce intelepciune, ci inca mai multa rautate…pacat ca arta NU schimba si caracterul artistului…Te pup.

  • ro-lari says:

   ce trist ca voi, spalatii pe creier. “educati” doar pe anumite maculaturi criticati cand voi sunteti in fapt subiectii, cu probleme.
   Nicu Alifantis poate nu a reusit prea bine in politica dar lasati-i ce a facut in muzica! Nu sunteti voi in masura sa criticati.
   Referitor la Voiculescu si baietii de acolo este o mare diferenta ori voi ii vedeti in negru pe toti ca pe pisici noaptea. Ori ziua piscile sunt multicolore!
   Sarmana voastra minte, daca o aveti !

   • Calin Valean says:

    Cred ca aveti o problema sa intelegeti acest material. Autorul nu a contestat munca lui Alifantis, doar opinia legata de sistemul de drept (domnia legii) si Voiculescu.

   • petru says:

    tot umorist ai ramas!

 • itmorar says:

  Un comentariu excelent, trist şi adevărat în acelaşi timp! Să nu uităm că, totuşi, Nicu Alifantis a debutat în Cenaclul Flacăra cu melodia “Trăiască Ceauşescu, trăiască tricolorul! ” Apoi a trecut pe poezii nemuritoare şi lumea a mai uitat.

  • titi says:

   ERA RAU INAINTE DE 1989 IAR ACUM E F BINE! ACUM SUNT MILIOANE DE FAMILII CARE NU AU CE SA E DEA LA COPII DE MANCARE!VAI CE FERICIRE E ACUM! E O PLACERE SA VEZI OAMENI DISPERATI CA NU AU CE MANCA SI CAUTTA RESTURI DE MANCARE PRIN CUVELE DE GUNOI! BRAVO HALAL SA NE FIE !!tatatiti52

  • Cei care-am apucat vremurile „comunistozoice”, cum zicea careva pe Internet de curînd, cel mult ne putem preface că uităm, din diverse interese actuale. Alifantișii, diaconii, dragele și ceilalți morți vii ai acelor vremuri se poartă cumva firesc, dacă stai să te gîndești. Orice muscă va începe să bîzîie nervos, dacă dai s-o alungi de pe pestilența din care se hrănește.

 • […] al postului de televiziune Antena 3, al grupului Intact in ansamblul lui, scrie Bogdan Budes pe blogul sau Citeste articolul integral Hot […]

 • Liviu says:

  Trist! Am trecut prin liceu, facultate si iubiri cu discurile, CD-urile si concertele lui. I-am trimis un email sa imi exprim dezamagirea…

 • lili says:

  Am simtit aceeasi dezamagire si uimire..
  Par niste ratati ce plang pe umerii Antenei 3…
  Ce viitor ne asteapta… ce sa mai speram daca oameni umblati au ajuns in aceasta de neinteles tristete ….

 • victor L says:

  Deci, cintaretul de “Traiasca Ceausescu,traiasca tricolorul” face duet cu “Muica, Dunare daca n-aveam, Jiul Latrina-l faceam”.

 • Le grand bleu says:

  Imi place Alifantis. Cred ca e un mare artist . Din pacate nu inteleg ce cauta la Antena3. In fine, nu trebuie amestecata opera cu autorul. Si Hugo a facut citeva declaratii aiurea, nu-i asa?

 • bgc says:

  de ce nu puteti respecta si alte pareri(numai in dictura toti trebuie sa aiba aceasi opinie).din articol deduc ca urmariti a3,aveti telecomanda,ignoratii,dar incercati sa respectati si parerile altora(acum vreo 50 de ani ceausescu era un erou).

 • Perkele says:

  Am lasat urmatorul comentariu la replica artistului, cea in care spune ca nu mai posteaza pareri personale: “Problema e, maestre, ca oamenii pe care ii susțineți nu sunt nuci frumosi, nici puternici si nici curajosi. Sunt oameni de cea mai joasa speta care mint si manipulează la fel ca si adversarii lor politici. Sustinand acest tip de oameni, ati dezamăgit pe oamenii care va asculta si sunt onesti si au ceva in cap. ”

  M-a mirat ca erau doar comentarii pozitive, peste vreo 10 minute mi s-a sters comentariul si am fost banat sa comentez pe pagina. Am fost nesimtit?

 • alex says:

  “Si cum se schimba unii in curve, nici nu iti vine sa crezi” – Uzzi

 • Îmi cer scuze față de toți cei care au comentat ultimul text. Dintr-o eroare de gestiune mesaje, le-am șters, fără intenție, pe toate. Promit ca data viitoare să fiu mai atent. Dacă doriți să le scrieți din nou, ele vor apărea.
  Vă mulțumesc pentru înțelegere!

 • Valy Greavu says:

  Tristă acțiunea domnului Alifantis. Nu o să arunc totusi la gunoi CD-ul cu albumul din Jurnalul Național! Aceasta să fie o explicație? Nu inteleg cum un cantautor al versurilor de iubire si dragoste poate sa se arunce atat de usor in bratele minciunii, manipularii si culturii urii?
  Clar este ca nu o sa mai platesc bilet niciodata la concertele dumnealui. Sper sa se bucure doar de un public a la A3!

 • a.d. says:

  Ma tem ca ce spune Alifantis pare mai degraba urmarea unui “Maestre, cine nu (mai) e cu noi e impotriva noastra!”. Trebuie ca omul are de platit niste polite, pentru mai vechi colaborari sau naiba stie. Evident, putea sa se abtina, dar cu riscul de a intra in colimator la un moment dat (imagineaza-ti ce s-ar fi spus daca ar fi fost contra, dupa ce s-a tras de sireturi cu un Tuca, el si nu numai el, pe vremea cand organele de presa ale lui Voiculescu nu erau chiar ca acum). O fi ales sa fie consecvent, cam ca Ion Iliescu care mai crede si acum in virtutile comunismului (prost aplicat), ca sa nu riste o mai grava acuzatie, aceea a duplicitatii. Ma tem ca nici el nu e convins de ce afirma dar ca a trebuit sa aleaga intre a-l desfiinta o televiziune si a nu-i mai cumpara albumele o mana de oameni.
  E o posibilitate.

 • Andrei says:

  Intre timp, celor de la postul sus amintit li s’a mai adaugat un “maistru” (ca altfel nu merita sa’i zic) – pe numele lui Tudor Gheorghe, care a si comparat ce a patit Dan Voiculescu cu ce a patit taica’su pe vremea lu’ Ceasca… Asta mi se pare si mai nesimtit (sau senil), e “din avion” ca taica’su a fost infundat fix de oameni precum Felix… But well, probabil ca nu mai venea lumea la concerte, asa ca de ce sa nu cante si el un pic “A3 e aici”? Jalnic

 • noba says:

  Asteptam intrarea la o proba pentru admiterea la actorie la Tg Mures, Era acolo un tanar cu chitara despre care toti stiau ca e ca si intrat. Prindea cateodata cate un acord si ingana scurte versuri, Fetele erau in delir. Eu am retinut ca are un foarte puternic defect de vorbire si ma intrebam, oare ce este in capul lui de se prezinta la actorie cu acest handicap discalificant.
  In anii care au urmat am primt raspunsuri la intrebarea mea de atunci. Ultimul din sir este acesta,

 • Vio says:

  Bravo Bogdan!

 • Mitzu`Beciuklistu says:

  In limbaj neaos, se numeste inceput de dementa senila. La cit a uleiat in bogata-i activitate, mai in slujba pcr, mai in slujba bardului de la mircesti, chiar nu e surprinzator.

  Sa ma iau, virtual, de par, cu un felixac, care afirma ca daca nu-l omagiau pe Nae, nu aveau vizibilitate, nu puteau supravietui. Ii cer scuze. I l-am dat exemplu pe Tudor Gheorghe, care n-a facut compromisuri. Iata ca, m-a lamurit! Gheorghe cel Batrin a fost legionar, deci tinarul Gheorghe n-avea dosar curat. Nu ca n-a facut el compromisuri, nu s-a compromis partidul cu el. Insa, pentru cit a fost lasat sa cinte, cu sali pline, (era si este o incintare), ceva proptele pe la partid tot a avut. Altfel, cu tot talentul, n-auzea nimeni de el. Ori el a cintat fara oprelisti, ce-a vrut.

  Sic transit.

 • Liviu says:

  Si mie mi-a sters commenturile de pe Facebook nenea Alifantis. Dar pe al lui de ce nu-l sterge? Reminiscente din epoca de aur cand toti trebuia sa laude. Critica nu era tolerata !!!

 • Liviu says:

  * toti trebuiau (scuze de greseala)

 • Bogdan says:

  Bravo Bogdan!
  si totusi ramai doar un ziarist!
  ori nu prea intelegi ce faci ori esti platit sa faci pe prostu’!

 • […] al postului de televiziune Antena 3, al grupului Intact in ansamblul lui, scrie Bogdan Budes pe blogul sauCiteste tot articolul: […]

 • alvarados sentimento says:

  Tristetze mare, frate.
  Incredibil de vazut cum oameni care au talent, efectiv, au fost si mai sunt papacioshi de fekkale din cele mai puturoase. 😦
  Abil, al nayybyy, regimul sovietzkaya, nu?
  Inconjoara-te de oameni cu talent, dar fara character si fa fiesta do fekkalar!!
  Ay, ay!!
  Cleatza muuuuuuuncitoare.

 • Dan says:

  “”tot românul are un of, o jale, o butelie de solicitat””
  Bogdane, esti roman , nu! Ce anume ai de solicitat si catzi ani ai!
  Recent un batran ziarist ii numea pe cei de dreapta, dispretzuitori a tot si toate “bonjuristi”. Stia el ce stia….

 • victor L says:

  “Portretul artistului la bătrînețe” (continuare): azi, Radu Beligan 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Portretul artistului la bătrînețe (Nicu Alifantis) at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: