Vigilență

August 21, 2014 § Leave a comment

Ieri noapte, în vama Sculeni (cu Republica Moldova), inspectorul vamal mi-a reținut 8 pachete de țigări Kent HD. Nici nu intenționasem să-i înșel vigilența: cartușul îl țineam la vedere, pe jumătate ieșit din punga în care mi-l vîrîse vînzătoarea de la Duty Free-ul moldovenesc.

E adevărat că fusesem prevenit: nu ai voie decît cu 2 pachete (40 de țigarete). Sincer, m-am gîndit că măsura e mai mult de formă, pentru descurajarea contrabandei. Nu e. Pachetele în plus ți se rețin, ți se eliberează o țidulă, și pachetele ți se returnează în termen de 120 de zile, la revenirea în Rep. Moldova, cu condiția să treci vama prin același punct de frontieră.

Puțină aritmetică. Cartușul a costat 13€. Biletul de autocar București-Bălți costă 30€. Practic, excluzînd alte cheltuieli, plătești aproape 45€ pe un cartuș de țigări. Ce nebun ar face drumul ăsta de cîteva ori pentru a da 45€ pe un cartuș de țigări cu speranța îmbogățirii din contrabandă?

Înțeleg. Statul pierde banii pe accize. Dar ar putea urca permisiunea de la 2 pachete la un cartuș. Cîte drumuri poți face dus-întors, cu un cartuș în geantă de fiecare dată, pentru ca bugetul statului să fie amenințat? Nu merită! Oricum, oamenii împart cîte 2 pachete fiecărui călător și prin vamă trec zilnic zeci de cartușe! De ce să nu treci legal, cu cartușul tău, pentru a nu fi nevoit să recurgi la șmecherii? Pentru că dacă statul îmi oferă un avantaj – măcar un cartuș, zic, nu două! – nu voi fi tentat să-i testez limitele vigilenței.

P.S. În timp ce completa “adeverința de reținere a bunurilor”, inspectorul vamal îmi spunea că nivelul contrabandei cu țigări a crescut cu 17% față de anul trecut. Aflase de la televizor. Măcar cu mine a fost vigilent. Felicitări!

IMG_2485.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Vigilență at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: