Virtual sau real

September 11, 2014 § Leave a comment

Prin 2010, la Moscova, a fost ucis într-o bătaie suporterul echipei de fotbal Spartak, Egor Sviridov. Pe 11 decembrie, în Piața Manej s-au adunat în amintirea lui cam 5000 de oameni. Tînărul, rus, fusese ucis de un grup de suporteri din Caucazul de Nord. Ancheta a tot fost tărăgănată, fapt care a dus la apariția în societate a unui sentiment de frustrare și a impresiei că se încearcă mușamalizarea cazului și scoaterea basma curată a vinovaților. În Rusia, persoanele originare din Caucaz sunt asimilate criminalității. Sentimentele rușilor împotriva acestora sunt atent întreținute. Relația ruși-caucazieni (Cecenia, Daghestan, Ingușetia, mai ales) e o bombă cu ceas. Drept urmare, au început protestele. Mitingul din Piața Manej s-a transformat în ciocniri violente cu poliția (încă “miliție”, cred, la ora aia), ciocniri care au durat cîteva zile. Ciocnirile de stradă între suporterii ruși și cei caucazieni s-au replicat și în alte orașe. Ei bine, în acest context, fix în miezul evenimentelor, Vladimir Putin a depus o coroană de flori la mormîntul tînărului Egor Sviridov. Trebuie să fii bătut în cap ca să nu înțelegi că acest gest transmitea un semnal, sugera o susținere. Un gest mic – consecințe uriașe în mentalul colectiv sufocat de naționalism gregar.

N-o mai lungesc. Reportervirtual.ro consideră că publicarea de către Hotnews a știrii potrivit căreia Putin a aprins o lumînare în memoria celor morți pentru Noua Rusie e o știre slabă. Eu cred, în virtutea celor de mai sus, dar și a altor detalii care țin de viața concretă din Rusia că reportervirtual.ro e o denumire bună pentru ce fac ei acolo: jurnalism virtual. Realitatea e altceva.

Am mai spus asta: se publică în presa de la noi tot felul de căcaturi din realitatea americană, dar despre Rusia nu se știe nimic. Faptul că Putin aprinde o lumînare în memoria celor morți pentru Noua Rusie e o super-știre fiindcă acest gest i-a urcat cu siguranță ratingul cu măcar un punct.

Reportervirtual, fă-te real

IMG_2753.PNG

IMG_2752.PNG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Virtual sau real at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: