Despre pasiune și ambiție

October 7, 2014 § 1 Comment

Există o mare diferență între ambiție și pasiune. Ambiția și pasiunea sunt două motoare foarte puternice, te propulsează și te mențin constant în mișcare. De aici vine și confundarea lor. Personal, cred că ambiția e o pasiune lipsită de conținut.

Atît pasiunea cît și ambiția conduc la formarea unui set de abilități concretizate într-o anume virtuozitate. Vezi că omul e preocupat, se agită, ceva îl “mișcă”, e mereu în mișcare.

Cum deosebim pe cel pasionat de cel (doar) ambițios? Dincolo de diagnostice relativ teoretice de genul “ambițiosul e centrat pe sine, iar pasionatul e generos, întors spre ceilalți”?

Cred că există un indicator măsurabil a ceea ce face pe cineva să execute cu virtuozitate ceva, un indicator care ne spune ce îl mînă, pasiunea sau ambiția: capacitatea de a emoționa. Ambițiosul te uimește, pasionatul te emoționează. Cum deosebim uimirea de emoție? Cînd îl veți (sau o veți) întîlni pe omul capabil să vă emoționeze, veți ști. Ambițiosul vă va lua ochii pe moment, dar veți rămîne cu golul imens pe care îl stîrnește lipsa pasiunii. Credeți-mă, undeva acolo, în adîncul sufletului, veți ști.

Advertisements

§ One Response to Despre pasiune și ambiție

  • Calin Valean says:

    Nassim Nicholas Taleb spunea ceva de genul ca ambitia e “vinovata” 50% din succesul unui om si 100% in esec. Ma gindeam ce rol are disparitia pasiunii in cazul unui faliment in business dar nu am gasit raspuns dar in cazul descris de tine imi veni raspunsul, omul fara pasiune e un ratat (failure).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Despre pasiune și ambiție at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: