Liber la furt intelectual?

November 9, 2014 § 3 Comments

IMG_3156-1.JPG

Am văzut astăzi că unii actori, societari de onoare ai Teatrului Național (Florina Cercel, Costel Constantin, Adela Mărculescu și maestrul Radu Beligan), Nicu Alifantis, Gabi Szabo, multiplă campioană mondială și olimpică, Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, Prof. dr. Alexandru Irimie, rector al UMF Cluj Napoca, Irinel Popescu, eminent chirurg și academician, Leonard Doroftei, campion mondial la box, Helmuth Duckadam, legendă a fotbalului românesc, și-au exprimat public susținerea pentru candidatul Victor Ponta și și-au dat acordul ca imaginea lor să fie folosită, alături de mesaje de campanie, după modelul “garantat de”.

În cazul domnului Nicu Alifantis am un gînd separat. Încercați să folosiți – să folosiți doar, nu să vă apropriați sub semnătură proprie! – un singur minut dintr-o compoziție de-a lui Nicu Alifantis fără să plătiți dreptul de autor aferent care i se cuvine. Încercați doar! Și totuși, domnul Nicu Alifantis susține un infractor. Plagiatul este o infracțiune, domnule Alifantis. Prin această susținere publică, orice discurs în favoarea respectării dreptului de autor venit din partea dumneavoastră e apă de ploaie. Nu mai aveți dreptul să vă indignați, ca acum ani de zile, cînd tunați și fulgerați, pe bună dreptate, povestindu-i doamnei Dorina Crișan Rusu, într-o cabină de la Sala Palatului, cum vi s-a furat nu mai știu ce muzică. Gata! Ați legitimat furăciunea. Opera dumneavoastră e din acest moment, prin susținerea și garantarea unui plagiator, un bun potențial public lipsit de drepturi morale și patrimoniale, și, dacă sunteți consecvent, nu mai aveți dreptul să deschideți gura pe tema dreptului de autor. De la înălțimea talentului și notorietății dumneavoastră ați permis, prin susținerea publică a unui hoț de proprietate intelectuală, jefuirea oricărei opere, fie ea din cuvinte, sunete sau culori. Ați permis instaurarea haosului. Vă mulțumim!

Domnule Alifantis, știți cum hăituiește UCMR-ADA, organismul de gestiune colectivă care vă apără drepturile (vă apără drepturile!), teatrele mici care încearcă să supraviețuiască, pentru fiecare minut de muzică folosit? Să înțeleg că prin votul dumneavoastră, acordat unui hoț de proprietate intelectuală, ne veți face viața mai ușoară și veți milita pentru exonerarea de la plata drepturilor de utilizare a operelor muzicale? Veți veni în sprijinul colegilor artiști mai tineri care încearcă să-și facă meseria, dar sunt sufocați de presiunea achitării drepturilor de proprietate intelectuală? Veți pune o vorbă bună, în numele lor, pe lîngă Marele Plagiator? Sau de la înălțimea statuii dumneavoastră, ei se văd ca niște viermișori care vă lasă indiferent atît timp cît vă încasați drepturile patrimoniale și vi se recunosc drepturile morale care vi se cuvin? Sau nu cumva noi plătim drepturi de utilizare a operelor pentru ca cei care sunt în drept să le primească să se bucure de liniștea necesară pentru a susține prin opțiunile lor politice hoția de drepturi intelectuale? Cînd v-ați transformat dintr-un apărător al drepturilor de proprietate intelectuală într-un susținător al unui hoț de proprietate intelectuală? Ce s-a întîmplat? Vă dați seama ce faceți?

Puteați vota în secret cu cine doreați. De ce a fost nevoie de această susținere publică a unui plagiator? Nu vă e rușine, domnule Alifantis, să-i priviți în ochi pe cei care, asemenea dumneavoastră, trăiesc din drepturi de proprietate intelectuală?

Advertisements

§ 3 Responses to Liber la furt intelectual?

 • ion adrian says:

  Rostogolit din contributors.ro

  Ce pretentii sa ai de la un Nicu Alifantus care(pacat de talentul lui ) care a colaborat cu Paunescu la furtul intelectual produs la cenaclul Flacara prin pastisarea poeziei lui Ion NIcolescu , Alma Venus pe care s-a cantat prima oara melodia lui Alifantis cu un succes nebun atat de mare incat tinerii cu creiere in curs de spalare nu au observat cand a aparut pastisa .
  Din cantecul initial(criminalii isi sterg urmele) nu a mai raas decat o strofa cantata , prima restul nemai putand fi gasit dar cu siguranta find pe la vreo arhiva radio -tv (vezi linkul)

  iar poezia Alma Venus este redata integral mai jos .

  ALMA VENUS

  noi cavaleri ai doinei noi liberi cetateni
  din dragoste ne nastem din soare si polen
  aluat al nemuririi pastori si militari
  cu podul palmei viata ne-o mangai si ne-o ari
  noi freamatul de codri noi lanciile lui
  noi nu suntem o tara onor a nimanui
  vom fi stramosii vostri urmasi ne tineti minte
  o clipa-n care-o mana de oameni si cuvinte
  au pus un pic de suflet un pic de tricolor
  ca sa-ti ramana toate in vis la locul lor
  ca sa-ti ramana hora oratia-n pridvor
  am pus si trup si suflet la inaltarea lor

  noi fiii tai nu ardem pe rug cuvinte mari
  noi te rugam cu piatra batrana de hotar
  noi te rugam cu brazda de sange de sub plug
  noi fiii tai nu ardem cuvinte mari pe rug
  noi fiii tai nu suntem a mare sau a mic
  noi te rugam cu viata si nu cerem nimic

  tot ce doreste tara asa se implineasca
  moldova si ardealul si tara romaneasca
  sa aiba vecinic pace si dragoste sa nasca
  moldova si ardealul si tara romaneasca
  moldova si ardealul si tara romaneasca
  copii frumosi si liberi si vivat sa traiasca
  Traiasca Romania Traiasca Tricolorul
  Traiasca – Alma Venus – Maria Sa Poporul

  ION NICOLESCU
  (1975, Vox populi vox dei, 1979)

  Patisa lui Paunescu o puteti reasculta(asculta aici) in versiunea originala (daca o pastisa se poate califica astfel) unde se canta si Partidul si Conducatorul iubit, azi epurate din textele care cica redau ce era atunci la Flacara dar in linkul de mai jos aflate la min 3:20-3: 35 si 4:14-4:30:

  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca pe Ion Nicolescu mort in 17 februarie 2012 la Buzau, in mizerie cumplita

  • ion adrian says:

   10/11/2014 la 9:25
   Nicu Alifantis la care am rostogolit aceasta postare atentionandu-l si pentru o alta porcarie facuta, respectiv lasarea impresiei ca el a compus si textul unei melodii frumoase compusa si cantata de el, dar pe versuri special date lui de Ion Nicolescu, m-a interzis pe feisbucul lui stergand ce am scris .
   Este vorba de poezia si cantecul Tara noastra:

   Ma simt obligat sa va spun acestea ca sa eliminam plagiatul si impostura la care iata ca se coboara si talente adevarate cum este un Alifantis ca de Paunescu nu se mai mira nimeni.
   Rusine si pacat pentru acest neam la care si talentele ies sau devin spurcate

 • ion adrian says:

  PS Nu cred ca stiati acestea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Liber la furt intelectual? at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: