Decembrie – decembrie. 25 de ani

December 23, 2014 § Leave a comment

Eu cred că adevărul despre evenimentele din decembrie 1989 se va afla – va fi lăsat liber către public – peste foarte foarte mulți ani, cînd evocarea lor va stîrni doar pasiuni livrești, sigur, vii și înfăcărate, dar golite de învolburarea sîngelui și de încrîncenarea cărnii – pasiuni asemenea celor stîrnite de toate evenimentele înșirate rece, metodic, în manualele de istorie.

Există încă supraviețuitori sau urmași ai celor căzuți, mame și tați care și-au pierdut fii și fiicele abia ieșite din adolescență, bărbați care și-au pierdut iubitele sau nevestele, copii care și-au pierdut mamele sau tații. Tuturor acestora li s-a furat viața pe care ar fi putut s-o aibă. Celorlalți, viața le-a fost curmată cu totul.

Chiar credeți că e cineva dispus să lase liberă energia indignării și furiei unei generații încă active, la aflarea unui foarte posibil adevăr, și anume că mame și tați, fii și fiice, iubite și neveste și soți, au murit nu pentru ce credeau ei că fac, ci pentru ceea ce s-a pus la cale pe seama lor? Această nuanță e cutremurătoare și, cinic, e în folosul „ambelor părți”: unii își salvează (încă) pielea și „onoarea”, ceilalți sunt scutiți de durerea de a-și vedea prăbușite toate speranțele pe care și le-au pus în viitor, cînd au umplut, curați și sinceri, străzile orașelor țării în decembrie 1989.

Și totuși – cinstea memoriei le revine lor, acestora din urmă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Decembrie – decembrie. 25 de ani at o umbrelă.

meta

%d bloggers like this: